LABİAL FÜZYON ( YAPIŞIKLIK, ADEZYON, SİNEŞİ) NEDİR?

Günümüzde giderek daha sık görmeğe başladığımız LABİAL FÜZYON veya YAPIŞIKLIK kız çocuklarda görülen, genellikle iç labium’ların ( iç cinsiyet dudakcığı ), nadiren de dış ( büyük ) labium’ların kendi aralarında yağışması durumudur.

lf

Ne zaman oluşur?

Sebebi çok net olmamakla birlikte, genellikle titiz annelerin bebeklerinde daha sık görülmektedir. Genellikle temizlik için ıslak mendil kullanımı suçlanmaktadır. En sık 6ay-3 yaş arasında görülse de, ergenlik yaşına kadar her yaşta görülebilir.

Neden oluşur?

Normalde genital bölgede farklı sebeplerden mikrotreavmalar oluşmaktadır. Bu mikrotravmalar ÖSTROJEN hormonunun yardımı ile onarılmaktadır. Ancak ergenlikten önceki kızlarda östrojen yetersizliği mikrotravmaların iyileşmemesine ve hasarlanmış dokuların kendi aralarında yapışmasına sebep olmaktadır.

Nasıl farkederim? Semptomları nelerdir?

Çok ileri düzeyde ( tam kat, boydanboya) yapışıklık yoksa semptomsuzdur. İdrar yaparken sorun oluşturmaz. Ancak idrar yapışıklık olan yerde birikerek idrar sonrası damlamalara, idrar yolu enfeksiyonuna veya vaginal akıntılara sebep olabilir. Çok ilerlemiş olgularda, tam kat yapışıklık varlığında idrar yapmada, aynı erkeklerdeki fimozs olgularında olduğu gibi zorluk oluşturabilir. Olay daha da ilerlediğinde mesane fonksiyon bozuklukları ( tembel mesane, sıkışma inkontinansı tazrı idrar kaçırmalar ) oluşabilmektedir.

Nasıl tedavi edilir?

Semptomsuz olguların tedavi edilmesi gerekmez. Ergenlikte kendiliğinden gerileyecektir. Ancak, yukarıda da bahsedilen semptomlar varsa tedavi edilmelidir. Tam kat yapışıklık ( evre III), mesane fonksiyon bozukluğu, Tip II ve III yapışıklık yoksa östrojen veya steroid krem tedavisi başlanmaktadır. Tedavi 6 haftaya kadar uzayabilir. Mesane fonksiyon bozuklukları, tam kat yapışıklık, asimetrik ve tabakalı yapışıklık varsa tedavisi cerrahi yöntemle açılmaktır. Cerrahi kısmı aileleri endişelendirmemelidir. İşlem maksimum 1 dakika sürmektedir.

Cerrahi ayırma sonrası iyileşme süreci nedir?

Yapışıklığın cerrahi olarak ayrılması sonrasında ağrı olmaz. Devam edebilecek kanama olmaz. 10-15 dakika sonra evinize gidebilirsiniz.

Tekrarlama olasılığı nedir?

Maalesef tekrarlama olasılığı yüksektir. Tekrarlama olasılığını minimuma indirmek için işlem sonrası özel tedavi başlanmaktadır.

Alkolsüz ıslak mendil kullanabilir miyim?

Mendilin alkolsüz olması riski azaltmaz.

 

P.S.: yazılan bilgiler sadece bilgi amaçlıdır. Alıntı değildir. Kullanılması durumunda kaynak belirtmek zorunludur. ( cocuklarincerrahı  © )

 

Op. Dr. Mirzaman HÜSEYNOV

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı

Özel Bağcılar SAFA Hastanesi

Yorum bırakın